Zondag 26 juni 2022 “Terima kasih”

Vanochtend zijn we na het ontbijt met de auto opgehaald door Eliezer en Maria van de Menugerah GKMI-kerk in Jakarta om 7.45. De kerkdienst begint namelijk om 8.00 uur(!)

We werden bij aankomst voorgesteld aan verschillende mensen uit de kerk onder andere aan mijn oud-mede-trainee Johanes Sutanto (nu een van de diakens) en de predikant die vandaag dienst deed, Rev. Febrian Christianto. Een jeugdband van 3 zangers, een keybordspeler, drummer een gitarist leidden het zingen in en begeleiden de gemeentezang de hele dienst. Misschien een beetje luid…

Ondersteund door verschillende PowerPoint-illustraties preekte de predikant vrij van papier over het fatale van roddelen tegenover goed van elkaar praten en hoe Gods woord ons daartoe inspireert.

Na preek en gebed werden wij naar voren gevraagd voor een groetwoord (waar ik al eerder op was voorbereid). Ik bracht de groeten over van onze Doopsgezinde gemeente Aalsmeer en vertelde dat Akke-Clara in het Internationale koor van het MWC zal zingen en dat ik daar de namens het Dutch Mennonite Mission Board aanwezig zal zijn. Ik zei ook dat we dankbaar zijn dat we allerlei mensen mogen ontmoeten in deze Anugerah-gemeente, elders en ook om het wereldcongres.

Daarna sprak ik een kort gebed uit.

Na de dienst hebben we kennisgemaakt en gesproken met Eddy Satjipto en Daisy Diandiari die Jeltje de Jong nog kennen van dat ze in de zending in Indoniesië heeft gewerkt en gaven twee boeken aan haar mee. En een jonge broeder heeft ons de kerk laten zien die bestaat uit het voorbouw met kantoren van predikanten, opnameruimte enz een binnenplein waarop een behandelpraktijk-auto voor artsen van de gemeente staat die medische hulp verlenen op verschillende standplaatsen in Jakarta aan mensen die dit niet kunnen betalen. Daarachter staat de pastorie en een nieuwbouw van verschillende verdiepingen met lift voor zondagschoolkinder- en jeugdwerk en andere zalen. Al met al een actieve kerk voor zo’n 400 leden. Indrukwekkend.

Dan heeft een andere predikant van de gemeente met een groepje jonge leden met ons in een restaurant geluncht – op kosten van deze gastvrije gemeente. Fijne tafel-gesprekken. Er kwamen later ook een paar oudere leden mee lunchen. Lekker warm eten!

’s Middag zijn we met vijf van de jongeren (Yako Simeon, Nolaismida, Anita Carolina, Edward Lin (rev.) en Betharia Sonata)  op sightseeing in de stad geweest in een busje: National museum, National monument, Moskee en Kathedraal (katholieke kerk) van buiten, in het oude stadscentrum uit de koloniale tijd “Batavia” gereden en gelopen (zetel van de gouverneur), even wat gedronken en dumplings gegeten, naar een reuzachtige shopping mall voor Indonesische sim-kaarten voor onze mobiels en samen avond gegeten. Met elkaar gepraat hoe we ertoe gekomen zijn om predikant te worden of theologie te sturen (vraag van de jonge predikant). Mooi verhalen met elkaar gedeeld. Zij worden niet altijd door hun families van harte gesteund als ze theologie willen studeren en predikant worden…is niet zo hoog in aanzien omdat het niet zo verdient als arts e.d.

Na het avondeten worden we weer naar het hotel gebracht.

Het was een vermoeiende dag, morgen vroeg op om naar het vliegveld te gaan.

Akke-Clara & Paul F.

P.S. Op de zondag voor ons vertrek heb ik zr. Jeltje de Jong nog om laatste tips gevraagd. Ze schreef voor me op hoe de aanhef is in het Bahasa Indonesia wanneer ik een groep toespreek: dat is “met blijdschap en waardeering”: “Terima Kasih”.

Gepubliceerd Op: 28 juni 2022 / Categorieën: Internationaal, Activiteit, Reisverslagen / Label: /